Kopiec kreta

Dziś na blogu przepis na ciasto kopiec kreta z bananami, masą śmietanową i kawałkami czekolady. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Deser złożony jest z trzech podstawowych elementów: ciasta czekoladowego, warstwy bananowej oraz kremowej masy śmietanowej z dodatkiem płatków czekolady. Całość tworzy ze sobą bardzo zgraną oraz wyrafinowaną kompozycję smaków. Ciasto można upiec na dzień przed jego wykończeniem, potem wystarczy tylko ułożyć warstwę bananów, nałożyć masę śmietanową, posypać okruchami ciasta i gotowe.

Ciasto kopiec kreta z bananami, masą śmietanową i kawałkami czekolady

Kopiec kreta

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bądź maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
    Do nasączenia:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • odrobina cukru bądź cukru pudru
    Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Masło przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średniogęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
  4. Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
  1. Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
  2. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
  3. Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
    Wykończenie:
  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  2. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
  3. Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
  4. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Kopiec kretaKopiec kretaKopiec kreta

Zobacz także: