Kotlety rybne

Zamiast tłustego mięsa na obiad możemy zaserwować aromatyczne kotlety rybne z mielonego mintaja. Warto poeksperymentować ze składnikami, dodając więcej sosu sojowego, suszonego imbiru lub świeżych ziół np. miętę, szałwię, rozmaryn i koperek. Kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie tylko obtoczyć w bułce tartej, usmażyć i podawać na obiad. Jako dodatki do kotletów polecam gotowane ziemniaki posypane suszonym oregano oraz sałatkę z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.

Kotlety rybne z mintajem ze szczypiorkiem, suszonym imbirem i sosem sojowym

Kotlety rybne

Składniki :

  • 350 g mrożonego mintaja
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej plus do obtoczenia kotletów
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku.
  2. Cebulę posiekać na drobno.
  3. Rozmrożonego mintaja zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać jajko, sos sojowy, posiekany szczypiorek, cebulę oraz kajzerkę i starannie wymieszać ręką.
  4. Dodć suszoną bazylię, imbir, pieprz, odrobinę soli oraz 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut. Konsystencja kotletów powinna być dość zwarta.
  5. Następnie zwilżyć ręce wodą i ulepić 8 kotlecików. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Kotlety smażyć z dwóch stron, aż będą złociste (po 2 minuty na każdą ze stron). Podawać na gorąco.

Kotlety rybneKotlety rybne

Zobacz także: