Krupnik
Gotowanie ze stylem
Przepis na sprawdzony tradycyjny polski krupnik na żeberkach z kaszą jęczmienną, ziemniakami i włoszczyzną. Krupnik to zupa, która smakuje wybornie i szybko znika ze stołu. W dodatku poprawia humor, rozgrzewa i dodaje zdrowia. O każdej porze roku. Czasem warto przypomnieć sobie znane i lubiane smaki. Dla dzieci można przyrządzić krupnik na mięsie z kurczaka zamiast na żeberkach. Polecam!
Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną
Składniki na 6 porcji:
- 30 - 40 dag chudych żeberek
- 2 marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 selera korzeniowego
- natka selera oraz pietruszki z włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 170 g kaszy jęczmiennej grubej
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
- Żeberka umyć pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do wysokiego garnka, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Po 10 minutach od momentu zagotowania się wody dodać sól oraz umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, natkę pietruszki oraz natkę selera. Gotować około 20 – 25 minut na wolnym ogniu. Dodać pokrojone ziemniaki, obraną cebulę oraz kaszę i gotować do miękkości około 20 minut.
- Po ugotowaniu z zupy wyjąć nać pietruszki oraz selera, mięso i całe warzywa, oprócz ziemniaków.
- Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę, następnie dodać całość do zupy.
- Wymieszać, jeśli trzeba doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Podawać ze świeżym pieczywem.