Kurczak w sosie owocowo-miętowym
Gotowanie ze stylem
Wiecie, że uwielbiam zapach mięty? Kojarzy mi się ona z dzieciństwem i naparami, które przyrządzała mi mama z ususzonych przez siebie liści z ogrodu. Jak się okazuje świeże liście mięty są wspaniałym dodatkiem nie tylko do napojów, ale także do sosów, past oraz deserów. W moim wykonaniu smakowały świetnie w sosie owocowo - miętowym.
Kurczak pieczony w sosie owocowo-miętowym
Składniki na 4 porcje:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 2 gruszki
- 2 banany
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści mięty
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili (niekoniecznie)
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Gruszki obrać, pokroić w kostkę, banany obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Miętę drobno posiekać. Następnie w jednym naczyniu wymieszać ze sobą pokrojone gruszki, banany, posiekaną miętę oraz sok
z cytryny, opcjonalnie można także dodać 2 łyżeczki słodkiego sosu chili. - Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z chrząstki i przekroić wzdłuż każdą z części. Następnie lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i oregano.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, by nie wystygło.
- Na tą samą patelnię, na której obsmażaliśmy mięso, dodać wcześniej przygotowane owoce oraz miętę i podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
- Na talerzu ułożyć mięso i polać je gorącym sosem miętowo – owocowym.
- Podawać z ziemniakami bądź ryżem,