Kurczak w sosie owocowo-miętowym

Wiecie, że uwielbiam zapach mięty? Kojarzy mi się ona z dzieciństwem i naparami, które przyrządzała mi mama z ususzonych przez siebie liści z ogrodu. Jak się okazuje świeże liście mięty są wspaniałym dodatkiem nie tylko do napojów, ale także do sosów, past oraz deserów. W moim wykonaniu smakowały świetnie w sosie owocowo - miętowym.

Kurczak pieczony w sosie owocowo-miętowym

Kurczak w sosie owocowo-miętowym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 2 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści mięty
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili (niekoniecznie)
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, banany obrać i pokroić w cienkie plastry.
  2. Miętę drobno posiekać. Następnie w jednym naczyniu wymieszać ze sobą pokrojone gruszki, banany, posiekaną miętę oraz sok
    z cytryny, opcjonalnie można także dodać 2 łyżeczki słodkiego sosu chili.
  3. Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z chrząstki i przekroić wzdłuż każdą z części. Następnie lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i oregano.
  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, by nie wystygło.
  5. Na tą samą patelnię, na której obsmażaliśmy mięso, dodać wcześniej przygotowane owoce oraz miętę i podgrzewać ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
  6. Na talerzu ułożyć mięso i polać je gorącym sosem miętowo – owocowym.
  7. Podawać z ziemniakami bądź ryżem,

Kurczak w sosie owocowo-miętowym

Zobacz także: