Lasagne wegetariańskie
Gotowanie ze stylem
Nigdy wcześniej nie jadłam lasagne przygotowaną na sposób wegetariański, lecz dałam się skusić. Muszę przyznać, że potrawa okazała się bardzo smacznym i zaskakującym odkryciem, które polecam wszystkim. Sama danie to powtórzyłam już kilka razy. Bardzo smacznym połączeniem okazała się mieszanka warzyw takich jak cukinia, papryka czerwona oraz pieczarki. Dodatek serów i sosu pomidorowego a także przypraw sprawił, że całe połączenie jest na prawdę smaczne.
Wegetariańska lasagne z cukinią
Składniki na 2 porcje:
- 6 płatów lasagne ze szpinakiem
- 8 pieczarek
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 50 g twardego sera żółtego
- 125 g mozzarelli w kulce
- 400 g pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na plastry. Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobno. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po czy dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami i wymieszać.
- Ser mozarella pokroić w kostkę, twardy żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- Sos pomidorowy:
- Pomidory w sosie pomidorowym wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenderować w wysokim naczyniu na gładką masę.
- Żaroodporne naczynie nasmarować olejem. Płaty lasagne wyparzyć we wrzącej wodzie. Układać trzy warstwy w stępującej kolejności: lasagne, nadzienie warzywne, sery i krem pomidorowy. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować kremem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.