Lasagne wegetariańskie

Nigdy wcześniej nie jadłam lasagne przygotowaną na sposób wegetariański, lecz dałam się skusić. Muszę przyznać, że potrawa okazała się bardzo smacznym i zaskakującym odkryciem, które polecam wszystkim. Sama danie to powtórzyłam już kilka razy. Bardzo smacznym połączeniem okazała się mieszanka warzyw takich jak cukinia, papryka czerwona oraz pieczarki. Dodatek serów i sosu pomidorowego a także przypraw sprawił, że całe połączenie jest na prawdę smaczne.

Wegetariańska lasagne z cukinią

Lasagne wegetariańskie

Składniki na 2 porcje:

  • 6 płatów lasagne ze szpinakiem
  • 8 pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g twardego sera żółtego
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 400 g pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na plastry. Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobno. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po czy dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami i wymieszać.
  2. Ser mozarella pokroić w kostkę, twardy żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
    Sos pomidorowy:
  1. Pomidory w sosie pomidorowym wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenderować w wysokim naczyniu na gładką masę.
  2. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem. Płaty lasagne wyparzyć we wrzącej wodzie. Układać trzy warstwy w stępującej kolejności: lasagne, nadzienie warzywne, sery i krem pomidorowy. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować kremem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.

Lasagne wegetariańskie Lasagne wegetariańskie Lasagne wegetariańskie

Zobacz także: