Lasagne

Lasagne z mięsem wieprzowym, pomidorami i beszamelem

Lasagne

Składniki na 2 porcje:

    Sos:
  • 230 g chudego mięsa wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 400 g (1 puszka) pomidorów całych bez skórki z dodatkiem soku pomidorowego
  • 50 g twardego sera np. bursztynu bądź rubinu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżeczka posiekanej na drobno natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • olej do smażenia oraz do posmarowania formy
  • słodka mielona papryka
  • sól i pieprz

    Beszamel:
  • 1 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżka masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • pieprz
    Dodatkowo:
  • 6 płatów makaronu Lasagne
  • Naczynie żaroodporne o wymiarach (14 x 23 cm)

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Mięso oczyścić, opłukać pod bieżącą wodę i zmielić w maszynce.
  3. Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki opłukać i posiekać na drobno.
  5. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w bardzo drobne paseczki
    o wymiarach (2cm x 0,2 cm).
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pokrojoną paprykę a po chwili mieszania zmielone mięso wraz z przyprawami (słodką papryką, oregano, bazylią, pieprzem i solą). Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać całe pomidory z puszki wraz z sosem, rozdrobnić je za pomocą drewnianej łyżki
    i dusić aż do wygotowania się soku pomidorowego i uzyskania gęstej masy od czasu do czasu mieszając.
  7. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.
    Beszamel:
  1. Masło przełożyć do rondla a następnie rozpuścić, stopniowo dodawać 1 łyżkę mąki cały czas mieszając i w ten sposób zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko energicznie mieszając rózgą aż do powstania jednolitej masy. Kiedy sos zgęstnieje dodać resztę mleka i mąki nie przerywając mieszania, po czym zagotować. Na koniec zestawić beszamel z ognia i doprawić cynamonem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
    Makaron:
  1. Makaron zanurzyć w oddzielnym naczyniu we wrzącej wodzie na około 3 minuty delikatnie przekładając płatki, by się nie skleiły.
    Wykończenie:
  1. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie nakładać kolejno po sobie makaron, ⅓ farszu, ½ startego sera oraz 3 łyżki beszamelu, czynności te powtarzać tworząc kolejne warstwy potrawy. Górną warstwę powinien stanowić farsz pokryty beszamelem. Beszamel można także posypać serem.
  2. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzać do 180°C, wstawić lasagne i piec około 10 minut. Jeśli na wierzchu znajduje się ser wówczas piec tylko do momentu aż ser się stopi.
  3. Potrawę podawać udekorowaną listkami świeżej bazylii.

LasagneLasagneLasagne

Zobacz także: