Lasagne
Gotowanie ze stylem
Lasagne z mięsem wieprzowym, pomidorami i beszamelem
Składniki na 2 porcje:
-
Sos:
- 230 g chudego mięsa wołowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula średniej wielkości
- 400 g (1 puszka) pomidorów całych bez skórki z dodatkiem soku pomidorowego
- 50 g twardego sera np. bursztynu bądź rubinu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 pełna łyżeczka posiekanej na drobno natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- olej do smażenia oraz do posmarowania formy
- słodka mielona papryka
- sól i pieprz
- Beszamel:
- 1 szklanki mleka
- 1 pełna łyżka masła
- 2 pełne łyżki mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- pieprz
- Dodatkowo:
- 6 płatów makaronu Lasagne
- Naczynie żaroodporne o wymiarach (14 x 23 cm)
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Mięso oczyścić, opłukać pod bieżącą wodę i zmielić w maszynce.
- Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki opłukać i posiekać na drobno.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w bardzo drobne paseczki
o wymiarach (2cm x 0,2 cm). - Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pokrojoną paprykę a po chwili mieszania zmielone mięso wraz z przyprawami (słodką papryką, oregano, bazylią, pieprzem i solą). Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać całe pomidory z puszki wraz z sosem, rozdrobnić je za pomocą drewnianej łyżki
i dusić aż do wygotowania się soku pomidorowego i uzyskania gęstej masy od czasu do czasu mieszając. - Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.
- Beszamel:
- Masło przełożyć do rondla a następnie rozpuścić, stopniowo dodawać 1 łyżkę mąki cały czas mieszając i w ten sposób zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko energicznie mieszając rózgą aż do powstania jednolitej masy. Kiedy sos zgęstnieje dodać resztę mleka i mąki nie przerywając mieszania, po czym zagotować. Na koniec zestawić beszamel z ognia i doprawić cynamonem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
- Makaron:
- Makaron zanurzyć w oddzielnym naczyniu we wrzącej wodzie na około 3 minuty delikatnie przekładając płatki, by się nie skleiły.
- Wykończenie:
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie nakładać kolejno po sobie makaron, ⅓ farszu, ½ startego sera oraz 3 łyżki beszamelu, czynności te powtarzać tworząc kolejne warstwy potrawy. Górną warstwę powinien stanowić farsz pokryty beszamelem. Beszamel można także posypać serem.
- Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzać do 180°C, wstawić lasagne i piec około 10 minut. Jeśli na wierzchu znajduje się ser wówczas piec tylko do momentu aż ser się stopi.
- Potrawę podawać udekorowaną listkami świeżej bazylii.