Łódeczki po meksykańsku
Gotowanie ze stylem
Sezon owocowy sprawił, ze dania główne zeszły troszkę na bok. Natomiast już od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na przyrządzenie potrawy o pikantnym i wyrazistym smaku. Dziś wreszcie się udało! Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ta oryginalna potrawa składa się z ciasta drożdżowego i kaszy manny oraz farszu zawierającego mięso, czerwoną fasolę, kukurydzę i aromatyczne przyprawy. Całość tworzy dobrze zgraną i smaczną kompozycję.
Drożdżowe łódeczki z mięsnym farszem

Składniki na 8 łódeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej plus 3 łyżki stołowe do rozczynu
- 1 szklanka kaszy manny
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- pieprz do smaku
- Farsz:
- ½ szklanki bulionu warzywnego bądź warzywno-mięsnego
- 200 g mięsa wołowego
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kukurydzy
- 150 g fasolki czerwonej
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
- chili według uznania, ja dodałam szczyptę
- pieprz do smaku
- 10 dag parmezanu bądź innego twardego sera np. rubinu bądź bursztynu
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną oraz chili
i dokładnie wymieszać. Kiedy mięso będzie podsmażone dodać bulion i mieszać około 5 minut. - Pomidor wyparzyć w gorącej wodzie, pokroić w kostkę, rozdrobnić widelcem, po czym dodać do farszu. Następnie dodać kukurydzę oraz czerwoną fasolę i smażyć, aż do odparowania nadmiaru wody.
- Na koniec dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
- Ciasto:
- Ciepłą wodę przelać do rondla, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki stołowe mąki oraz pokruszone drożdże, zamieszać
i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut. - Wyrośnięty rozczyn wymieszać w misce za pomocą łyżki z 1 szklanką mąki pszennej, 1 szklanką kaszy manny oraz z solą. Następnie powoli stopniowo dodawać drugą szklankę mąki cały czas mieszając. Na koniec wyrabiać ciasto ręką dodając
w trakcie 3 szklankę mąki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 – 40 minut, aż powoi swoją objętość. - Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, po czym wyrabiać ręcznie przez około 1-2 minuty podsypując w trakcie mąką.
- Z ciasta formować kule wielkości mandarynki, następnie spłaszczać je rękoma i wałkować na kształt niewielkich okręgów. Na środek ciasta nakładać po 1 ½ - 2 łyżki stołowe farszu, po czym sklejać boki ciasta formując kształt łódki, tak by farsz pozostawał w jej wnętrzu.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C około 10 minut.