Łosoś z gruszkami

Ryby z owocami i białym winem stanowią bardzo ciekawe w smaku połączenie. Delikatne mięso ryby i plastry gruszek oblane oliwą z oliwek, która łączy kilka składników bardzo ciekawego w smaku sosu. Łosoś smażony z gruszkami to propozycja na szczególne okazje kulinarne.

Łosoś z gruszkami w białym winie

Łosoś z gruszkami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 gruszka
  • 500 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazdo nasienne, po czym pokroić miąższ na plastry o grubości 0,5 cm. Zamarynować w odrobinie oliwy, a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalać winem (50 ml) i przyprawić startą na tarce skórką z limonki.
  2. Miód, musztardę, sos sojowy, ketchup oraz sok z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Dolać cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników.
  3. Łososia pokroić na steki, pokropić oliwą, następnie smażyć na patelni około 2 minuty. Po obsmażeniu nie przewracać tylko ułożyć kilka plasterków limonki obok ryby, po czym zalać resztą wina.
  4. Łososia ułożyć na gruszkach i polać wcześniej przygotowanym sosem.

Łosoś z gruszkami Łosoś z gruszkami

Zobacz także: