Łosoś z kiełkami
Gotowanie ze stylem
Przepis na łososia pieczonego z dodatkiem kiełków zasmakuje tym, którzy lubią zdrową porcję warzyw i ryb. Kompozycja kiełków, sosu sojowego, limonki i miodu jest bardzo aromatyczna i zaskakująca w smaku. Jako dodatek do dania polecam także surówkę z czerwonej kapusty oraz pieczone ziemniaki.
Łosoś z kiełkami
Składniki :
- 400 g filetu z łososia
- kiełki rzodkiewki lub brokuła
- 1 limonka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 pełna łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 25-30 minut.
- Kiełki opłukać, dodać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, starty imbir oraz miód, wymieszać.
- Na talerzu ułożyć łososia, kiełki oraz (jeśli macie ochotę na większą porcję warzyw) surówkę z czerwonej kapusty .