Łosoś z kiełkami

Przepis na łososia pieczonego z dodatkiem kiełków zasmakuje tym, którzy lubią zdrową porcję warzyw i ryb. Kompozycja kiełków, sosu sojowego, limonki i miodu jest bardzo aromatyczna i zaskakująca w smaku. Jako dodatek do dania polecam także surówkę z czerwonej kapusty oraz pieczone ziemniaki.

Łosoś z kiełkami

Łosoś z kiełkami

Składniki :

  • 400 g filetu z łososia
  • kiełki rzodkiewki lub brokuła
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 25-30 minut.
  • Kiełki opłukać, dodać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, starty imbir oraz miód, wymieszać.
  • Na talerzu ułożyć łososia, kiełki oraz (jeśli macie ochotę na większą porcję warzyw) surówkę z czerwonej kapusty .

Łosoś z kiełkami

Zobacz także: