Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Letni jadłospis możemy skomponować z potraw pysznych a zarazem lekkich i pełnych finezji. Mają one bowiem cieszyć wszystkie nasze zmysły: nie tylko smaku i powonienia, ale również wzroku. Nabierzecie apetytu na szpinak, jeżeli nie będziecie go długo smażyć. Zielone listki świetnie smakują podawane z orzechami oraz czosnkiem. Soczysty i pachnący filet z łososia wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Zawsze powtarzam, że łosoś to ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw.

Łosoś zapiekany ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g świeżego łososia
  • 350 g liści szpinaku
  • 200 g sera sałatkowego feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka stołowa masła
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Liście szpinaku opłukać, posiekać a następnie przesmażyć na maśle dodając posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli
    i pieprzu. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszać i odstawić z ognia.
  2. Umyty i osuszony filet z łososia oprószyć solą i pieprzem, nałożyć na niego farsz szpinakowo – serowy i posypać orzechami.
  3. Filety włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut.
  4. Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.

Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimiŁosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Zobacz także: