Majonez domowy
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszny domowy majonez, który w smaku oraz konsystencji nie różni się niczym od tego, który kupuje się w sklepie. Jest gęsty i aksamitny, można tworzyć z niego różnorodne kształty za pomocą szprycy. Polecam szczególnie wtedy, kiedy potrzebujemy dużych ilości majonezu np. podczas świąt. Majonez przyrządza się bardzo szybko i z samych naturalnych składników.
majonez domowy
Składniki 400 ml:
- 2 całe jaja
- 2-3 szklanki oleju lub więcej w zależności od konsystencji
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 lub 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz, soku z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka wybić do okrągłodennego, wysokiego naczynia. Dodać musztardę, ocet jabłkowy, miód oraz sok z cytryny. Całość miksować przez chwilę, tylko do wymieszania się składników. Następnie stale miksując dodawać olej (jednakowym strumieniem). Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.