Majonez domowy

Przepis na pyszny domowy majonez, który w smaku oraz konsystencji nie różni się niczym od tego, który kupuje się w sklepie. Jest gęsty i aksamitny, można tworzyć z niego różnorodne kształty za pomocą szprycy. Polecam szczególnie wtedy, kiedy potrzebujemy dużych ilości majonezu np. podczas świąt. Majonez przyrządza się bardzo szybko i z samych naturalnych składników.

majonez domowy

Majonez domowy

Składniki 400 ml:

  • 2 całe jaja
  • 2-3 szklanki oleju lub więcej w zależności od konsystencji
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 lub 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz, soku z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybić do okrągłodennego, wysokiego naczynia. Dodać musztardę, ocet jabłkowy, miód oraz sok z cytryny. Całość miksować przez chwilę, tylko do wymieszania się składników. Następnie stale miksując dodawać olej (jednakowym strumieniem). Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Majonez domowy Majonez domowy

Zobacz także: