Makaron z łososiem i mascarpone

Przepis na makaron z łososiem i mascarpone. Bardzo proste i szybkie do wykonania danie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienie. Do sosu można zastosować makaron fettucine, tagiatelle bądź zwykłe wstążki. Kapary nie są koniecznym składnikiem dania, choć urozmaicają i podkreślają jego smak. W przepisie nie znajdziecie takiego składnika jak sól ponieważ łosoś wędzony jest dostatecznie słony, przez co potrawa nie wymaga dosalania.

Makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami w sosie z mascarpone

Makaron z łososiem i mascarpone

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu fettucine (ja użyłam makaron barwiony szpinakiem)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • 1 pęczek koperku
  • 7 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • pieprz biały
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente według instrukcji zawartej na opakowaniu.
  2. Suszone pomidory oraz łososia pokroić na kwadraty. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na drobno, a następnie wymieszać z mascarpone za pomocą łyżki.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki stołowe oleju z suszonych pomidorów, wrzucić kapary oraz pokrojone pomidory na 2 minuty, następnie dodać łososia, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Dodać mascarpone i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się mascarpone (nie dłużej niż 2-3 minuty).

Makaron z łososiem i mascarpone

Zobacz także: