Makowiec na kruchym cieście

Pyszny makowiec świąteczny, który zachwyci podniebienie niejednego smakosza. Słodki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej. Podstawą ciasta jest bardzo smaczna masa makowa z samymi najcenniejszymi składnikami takimi jak mak, miód, orzechy włoskie, suszone owoce i czekolada. Makowiec zawiera spód wykonany z ciasta kruchego z dodatkiem kakao. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa czekoladowa, która znakomicie uzupełnia nietuzinkowy smak i aromat ciasta. Kiedyś jadłam taki makowiec w cukierni, muszę przyznać, że ciasto w moim wykonaniu w pełni mu dorównuje. Życzę smacznego!

Makowiec na spodzie czekoladowym z bakaliami

Makowiec na kruchym cieście

Składniki :

    Spód czekoladowy:
  • 100 g masła extra (82%) tłuszczu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 pełna łyżka stołowa cukru pudru
    Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 5 dużych jaj bądź 6 mniejszych (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 g masła
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 80 - 90 g posiekanych orzechów włoskich
  • 160 g suszonej żurawiny
  • 9 ml olejku migdałowego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do piany z białek
    Polewa:
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3- łyżki śmietany 30%
    Dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
    Spód czekoladowy:

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na czas przygotowywania makowca.
    Masa makowa:
  1. Orzechy włoskie posiekać na drobno.
  2. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na możliwie najdrobniejszym sicie). Inną opcją jest użycie maku zmielonego. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem do całkowitego przestudzenia.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
  4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru, wstawić do lodówki.
  5. Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Do masy wmieszać białka za pomocą łyżki; najlepiej białka dodawać partiami.
  6. Na grubych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć 20 g czekolady gorzkiej, wmieszać ją do masy makowej.
  7. Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz; odciąć nożyczkami odstający wokół tortownicy papier.
  2. Na spód tortownicy rozwałkować ciasto czekoladowe. Następnie wyłożyć na nie przygotowaną masę makową, równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu.
  3. Makowiec wstawić do piekarnika, piec 45 -50 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy otwartych drzwiach do całkowitego przestygnięcia.
    Polewa:
  1. Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz śmietanę. Podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą polewę nałożyć na wierzch przestudzonego makowca.
    Moje rady:
  1. Makowiec smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można go spożywać od razu po zastygnięciu polewy czekoladowej lub jak kto woli nawet jeszcze przed :) Ciasto proponuję przechowywać w lodówce, jest bardzo trwałe i z czasem nabiera coraz więcej smaku i aromatu.

Makowiec na kruchym cieścieMakowiec na kruchym cieścieMakowiec na kruchym cieście

Zobacz także: