Makowiec na kruchym cieście
Gotowanie ze stylem
Pyszny makowiec świąteczny, który zachwyci podniebienie niejednego smakosza. Słodki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej. Podstawą ciasta jest bardzo smaczna masa makowa z samymi najcenniejszymi składnikami takimi jak mak, miód, orzechy włoskie, suszone owoce i czekolada. Makowiec zawiera spód wykonany z ciasta kruchego z dodatkiem kakao. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa czekoladowa, która znakomicie uzupełnia nietuzinkowy smak i aromat ciasta. Kiedyś jadłam taki makowiec w cukierni, muszę przyznać, że ciasto w moim wykonaniu w pełni mu dorównuje. Życzę smacznego!
Makowiec na spodzie czekoladowym z bakaliami
Składniki :
- Spód czekoladowy:
- 100 g masła extra (82%) tłuszczu
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 pełna łyżka stołowa cukru pudru
- Masa makowa:
- 500 g maku
- 5 dużych jaj bądź 6 mniejszych (białka oddzielone od żółtek)
- 100 g masła
- 20 g czekolady gorzkiej
- 80 - 90 g posiekanych orzechów włoskich
- 160 g suszonej żurawiny
- 9 ml olejku migdałowego
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do piany z białek
- Polewa:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 3- łyżki śmietany 30%
- Dodatkowo:
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- Spód czekoladowy:
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na czas przygotowywania makowca.
- Masa makowa:
- Orzechy włoskie posiekać na drobno.
- Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na możliwie najdrobniejszym sicie). Inną opcją jest użycie maku zmielonego. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem do całkowitego przestudzenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru, wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Do masy wmieszać białka za pomocą łyżki; najlepiej białka dodawać partiami.
- Na grubych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć 20 g czekolady gorzkiej, wmieszać ją do masy makowej.
- Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz; odciąć nożyczkami odstający wokół tortownicy papier.
- Na spód tortownicy rozwałkować ciasto czekoladowe. Następnie wyłożyć na nie przygotowaną masę makową, równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu.
- Makowiec wstawić do piekarnika, piec 45 -50 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy otwartych drzwiach do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa:
- Do rondla przełożyć połamaną czekoladę oraz śmietanę. Podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą polewę nałożyć na wierzch przestudzonego makowca.
- Moje rady:
- Makowiec smakuje najlepiej na drugi dzień. Oczywiście można go spożywać od razu po zastygnięciu polewy czekoladowej lub jak kto woli nawet jeszcze przed :) Ciasto proponuję przechowywać w lodówce, jest bardzo trwałe i z czasem nabiera coraz więcej smaku i aromatu.