Makowiec

Na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na stole przepysznego tradycyjnego makowca. Moja wersja tego wypieku składa się z ciasta drożdżowego, masy makowej z bakaliami i miodem oraz lukru, w którym zanurzona jest skórka pomarańczowa. Z podanych w przepisie składników można upiec 2 makowce. Polecam, to jedno z moich ulubionych ciast o wspaniałym smaku i aromacie.

makowiec zawijany

Makowiec

Składniki na 2 makowce:

    Ciasto drożdżowe:
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
    Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 9 ml aromatu waniliowego
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 100 g rodzynek
  • 30 g skórki pomarańczowej + do dekoracji

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
    Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 -4 łyżeczki zimnej wody

Sposób przygotowania:

    Ciasto drożdżowe:
  1. Do miseczki wlać mleko, delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  2. Do rozczynu dodać jajko, cukier oraz rozpuszczone masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż do momentu kiedy będzie ono odchodziło od ręki.
  3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
    Masa makowa:
  1. Mak przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie odsączyć mak na sitku, po czym zmielić 3 razy w maszynce z wkładką do maku bądź w uniwersalnej maszynce do mięsa.
  2. Rodzynki, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy dodać do maku i dokładnie wymieszać.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i dokładnie wymieszać. Żółtka ubić wraz z cukrem na puszystą masę, dodać do maku, całość wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć na podsypanej mąką stolnicę, podzielić na 2 placki. Pierwszy placek wyrabiać ręką przez 1 minutę. Następnie cienko rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć na papier do pieczenia, nałożyć 1/2 masy makowej zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę brzegiem do dołu, końce zawinąć pod spód.
  2. Makowiec przełożyć delikatnie do formy keksowej, wstawić do piekarnika, po czym piec przez 20 minut bez termoobiegu. W ten sam sposób przygotować drugi makowiec. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
    Lukier:
  1. Cukier puder przesypać do szklanki, dodać 3 łyżeczki zimnej wody, po czym dokładnie wymieszać. Makowiec polać lukrem, najlepiej lukier nanieść za pomocą pędzelka, całość posypać równomiernie skórką pomarańczową i wstawić na 30 minut do lodówki.

Makowiec

Zobacz także: