Mango lassi
Gotowanie ze stylem
Mango lassi to bardzo popularny w Indiach koktajl na bazie miąższu ze słodkich owoców mango, jogurtu, miodu oraz wody lub mleka. Podczas mojej wędrówki po Indiach miałam przyjemność spożyć mango lassi w jednej z okolicznych restauracji w Rishikesh (znanym mieście jogi). Muszę przyznać, że koktajl był bardzo smaczny, słodki i aromatyczny, aczkolwiek nie zawierał kardamonu, który tak często wymieniany jest w Polsce jako jeden ze składników lassi. Po powrocie kilka razy przyrządzałam koktajl z dodatkiem kardamonu i smakował równie wyśmienicie.
Mango lassi z jogurtem i miodem
Składniki na 2 porcje:
- 2 owoce mango
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 szklanki zimnej wody bądź mleka
- kardamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mango pokroić na kawałki, pozbyć się skóry i pestek, następnie zmiksować na gładka masę. Zalać jogurtem i mlekiem (lub wodą), po czym dokładnie zmiksować. Dodać miód i wymieszać.
- Opcjonalnie posypać szczyptą kardamonu.