Mintaj na szpinaku pod beszamelem
Gotowanie ze stylem
Po całym tygodniu postanowiłam zrezygnować z przyrządzenia czasochłonnego obiadu na rzecz szybkiego i łatwego posiłku. Zblanszowany szpinak z mintajem zapiekany z beszamelem - to było to! Jeśli będziecie wykonywać kiedyś beszamel nie zapominajcie o dodaniu dwóch podstawowych przypraw: gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Ich dodatek znacznie poprawia i urozmaica smak sosu.
Mintaj na szpinaku pod beszamelem
Składniki 2-3 porcje:
- 2 duże mrożone filety mintaja
- 200 g szpinaku najlepiej świeżych liści
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- Dodatkowo:
- Naczynie żaroodporne (ja użyłam naczynia o wymiarach
28 x 19 cm)
Sposób przygotowania:
- Beszamel:
- W garnku rozpuścić masło, stopniowo dodawać 1 łyżkę mąki cały czas mieszając i w ten sposób zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko energicznie mieszając rózgą aż do powstania jednolitej masy. Kiedy masa stanie się gęsta dodać resztę mleka i mąki nie przerywając mieszania, po czym zagotować.
- Na koniec zestawić beszamel z ognia, doprawić do smaku cynamonem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Ryby:
- Rozmrożone filety umyć pod bieżącą wodą i poprószyć solą oraz pieprzem z każdej strony.
- Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- Świeże liście szpinaku umyć i zblanszować (włożyć na chwilę do naczynia z wrzącą wodą), dodać gałkę muszkatołową, czosnek, sól oraz pieprz, wymieszać a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Na warstwie szpinaku ułożyć filety mintaja i polać je beszamelem. Następnie wstawić ryby do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 150°C bez przykrycia.
- Serwować z ryżem bądź ziemniakami.