Mintaj na szpinaku pod beszamelem

Po całym tygodniu postanowiłam zrezygnować z przyrządzenia czasochłonnego obiadu na rzecz szybkiego i łatwego posiłku. Zblanszowany szpinak z mintajem zapiekany z beszamelem - to było to! Jeśli będziecie wykonywać kiedyś beszamel nie zapominajcie o dodaniu dwóch podstawowych przypraw: gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Ich dodatek znacznie poprawia i urozmaica smak sosu.

Mintaj na szpinaku pod beszamelem

Mintaj na szpinaku pod beszamelem

Składniki 2-3 porcje:

  • 2 duże mrożone filety mintaja
  • 200 g szpinaku najlepiej świeżych liści
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
    Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
    Dodatkowo:
  • Naczynie żaroodporne (ja użyłam naczynia o wymiarach
    28 x 19 cm)

Sposób przygotowania:

    Beszamel:
  1. W garnku rozpuścić masło, stopniowo dodawać 1 łyżkę mąki cały czas mieszając i w ten sposób zrobić zasmażkę. Następnie dodawać porcjami mleko energicznie mieszając rózgą aż do powstania jednolitej masy. Kiedy masa stanie się gęsta dodać resztę mleka i mąki nie przerywając mieszania, po czym zagotować.
  2. Na koniec zestawić beszamel z ognia, doprawić do smaku cynamonem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
    Ryby:
  1. Rozmrożone filety umyć pod bieżącą wodą i poprószyć solą oraz pieprzem z każdej strony.
  2. Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  3. Świeże liście szpinaku umyć i zblanszować (włożyć na chwilę do naczynia z wrzącą wodą), dodać gałkę muszkatołową, czosnek, sól oraz pieprz, wymieszać a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Na warstwie szpinaku ułożyć filety mintaja i polać je beszamelem. Następnie wstawić ryby do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 150°C bez przykrycia.
  5. Serwować z ryżem bądź ziemniakami.

Mintaj na szpinaku pod beszamelemMintaj na szpinaku pod beszamelemMintaj na szpinaku pod beszamelem

Zobacz także: