Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi
Gotowanie ze stylem
Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi
Składniki na 12 muffinek:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 170 g
- ¾ szklanki jagód
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub innych ulubionych
- ½ szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 niepełna łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180˚C (góra i dół bez włączonej funkcji termoobiegu). Masło roztopić i ostudzić. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
- Jagody delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
- Jajka rozmiksować wraz z jogurtem.
- Dodać roztopione masło, posiekane orzechy oraz jagody.
- Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną. Dodać posiekane orzechy oraz jagody i delikatnie wymieszać za pomocą kilku ruchów łyżką. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.
- Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut aż do momentu kiedy muffiny urosną. Można wykonać próbę wkładając do jednej z muffinek drewniany patyczek, jeśli będzie on suchy oznacza to, że należy zakończyć pieczenie i muffinki są upieczone.