Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi

Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi

Muffinki z jagodami i orzechami włoskimi

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego - 170 g
  • ¾ szklanki jagód
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 niepełna łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180˚C (góra i dół bez włączonej funkcji termoobiegu). Masło roztopić i ostudzić. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  2. Jagody delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
  4. Jajka rozmiksować wraz z jogurtem.
  5. Dodać roztopione masło, posiekane orzechy oraz jagody.
  6. Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną. Dodać posiekane orzechy oraz jagody i delikatnie wymieszać za pomocą kilku ruchów łyżką. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.
  7. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut aż do momentu kiedy muffiny urosną.
  8. Można wykonać próbę wkładając do jednej z muffinek drewniany patyczek, jeśli będzie on suchy oznacza to, że należy zakończyć pieczenie i muffinki są upieczone.

Muffinki z jagodami i orzechami włoskimiMuffinki z jagodami i orzechami włoskimi

Zobacz także: