Musli w jogurcie brzoskwiniowym
Gotowanie ze stylem
Musli z jogurtem i brzoskwiniami
Składniki na 3 porcje:
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g pestek słonecznika
- 30 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych moreli
- 30 g suszonych rodzynek sułtańskich
- 100 g fig suszonych
- 80 g płatków owsianych
- 60 g płatków kukurydzianych
- 4 całe brzoskwinie świeże lub z puszki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać na drobno.
- Suszone owoce pokroić w drobną kostkę. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć z wody.
- Owoce wymieszać w misce wraz z orzechami, pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi oraz rodzynkami.
- Brzoskwinie obrać ze skórki oraz wydrylować z pestek (w przypadku świeżych owoców), pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, po czym zmiksować na gładką masę. Jeżeli sos nie jest zbyt słodki można dodać do niego łyżeczkę cukru pudru.
- Na talerzu umieścić porcję musli i polać sosem jogurtowo- brzoskwiniowym.
- Moje rady:
- Musli dzięki dodatkowi surowych oraz suszonych owoców smakuje wyśmienicie bez użycia cukru.