Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Gotowanie ze stylem
Naleśniki z kurczakiem i warzywami to właściwie mój wymysł, który przygotowuję już od wielu lat. Tym razem zmieniłam nieco skład tej potrawy, dlatego opiszę jak można ją zmodyfikować. Zamiast rukoli zwykłe dodaję sałatę lodową porwaną na drobno, dorzucam także kukurydzę z puszki, lecz tym razem po prostu o niej zapomniałam. Dla tych, którzy nie chcą stosować do warzyw majonezu polecam jogurt naturalny. Ten farsz jest naprawdę smaczny!
Naleśniki z piersią kurczaka, kukurydzą, ogórkiem i oliwkami
Składniki na 4 porcje:
- Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- szczypta soli
- Nadzienie warzywne:
- 250 g piersi z kurczaka
- 50 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 ogórki kwaszone
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej rukoli lub 3-4 liście sałaty lodowej
- 4 łyżki stołowe kukurydzy z puszki – ja nie dodałam
Sposób przygotowania:
- Naleśniki:
- Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
- Dodać olej oraz szczyptę soli i ponownie wymieszać wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.
- Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
- Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
- Farsz:
- Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, opłukać, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
- Pomidor pokroić w większe kwadraty, ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej). Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
- Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części.
- Pierś z kurczaka przełożyć do miski wraz z oliwkami, pomidorem, cebulą, ogórkiem, czerwoną papryką oraz kukurydzą odsączoną z zalewy.
- Rukolę bądź sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych warzyw.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Na upieczone naleśniki nakładać 2-3 łyżki farszu i dowolnie zawijać w rulon bądź w kopertę (delikatnie nałożyć na siebie przeciwległe boki naleśnika z dwóch stron (prawej i lewej) nie zakrywając nimi całego farszu, następnie zawijać w poprzek od góry do dołu).