Napój czereśniowo - porzeczkowy
Gotowanie ze stylem
Orzeźwiający napój czereśniowo-porzeczkowy z dodatkiem soku z limonki oraz czarnych jagód. Doskonale gasi pragnienie oraz dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Idealny jako dodatek do obiadu bądź garden party. Zimą do wyrobu napoju możemy stosować także owoce mrożone.
Napój czereśniowo - porzeczkowy
Składniki :
- 500 g czereśni
- 250 g czerwonej porzeczki
- sok z ½ limonki
- garść czarnych jagód - opcjonalnie
- ½ szklanki cukru
- 1 goździk
- 3 litry wody
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Do napoju wybieramy dojrzałe czereśnie oraz porzeczkę, bowiem zawierają one najlepszy smak i aromat.
- Starannie myjemy owoce, usuwamy wszelkie ogonki, szypułki itp. Z czereśni usuwamy pestki.
- Wodę gotujemy z cukrem i goździkiem, wkładamy owoce i dalej gotujemy około 20-30 minut. Uważamy, by owoce w pełni się nie rozgotowały.
- Zestawiamy z ognia, wlewamy sok z limonki i mieszamy. Jeśli napój nie jest wystarczająco słodki, możemy dodać jeszcze nieco cukru. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia, po czym odcedzamy na sicie oddzielając napój od owoców.
- Przed podaniem schłodzony napój nalewamy do połowy szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.