Omlet z bitą śmietaną i ananasami
Gotowanie ze stylem
Omlet na słodko z bitą śmietaną i ananasami
Składniki na 2 porcje:
- 2 jaja
- 150 g śmietany 30%
- 160 g kawałków ananasa w syropie
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 pełna łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżeczki cukru pudru i wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, dodać żółtka
i jeszcze przez pewien czas miksować wszystko razem. - Na patelni rozgrzać masło a następnie rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni. Nałożyć jajka za pomocą łyżki i smażyć na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.
- Następnie przerzucić omlet na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch drewnianych łopatek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
- Omlet przełożyć na talerz i poczekać chwilę aż przestygnie, nałożyć bitą śmietanę i odsączone z syropu kawałki ananasa.