Pasta z cieciorki

Do tej pory jedyną pastą z cieciorki, którą dobrze znałam był humus. Od pewnego czasu zaczęłam stosować nowy przepis, który okazał się być równie smaczny. Połączenie ciecierzycy, oliwy z oliwek, ogórków kwaszonych i świeżej cebuli okazało się bardzo trafnym pomysłem na pożywne śniadanie. Dla chętnych polecam wykorzystanie do przepisu ziaren ugotowanej ciecierzycy. Oczywiście można posiłkować się ciecierzycą w zalewie to znacznie przyspieszy przyrządzenie pasty.

Pasta z cieciorki z ogórkiem kwaszonym i cebulą

Pasta z cieciorki

Składniki :

  • puszka cieciorki w zalewie
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cieciorkę odsączyć z zalewy, wypłukać na sicie. Następnie przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek i zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę. Cebulę posiekać na drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem.

Pasta z cieciorkiPasta z cieciorki

Zobacz także: