Penne w sosie pomidorowym z parmezanem

Makaron penne z pomidorami

Penne w sosie pomidorowym z parmezanem

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów całych z puszki w sosie pomidorowym
  • 1 mała łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 g twardego sera (typu bursztyn, rubin, parmezan itp.)
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cebulę oczyścić, obrać z wierzchnich łusek a następnie pokroić w kostkę. Wycisnąć czosnek.
  3. Ser zetrzeć na mniejszych oczkach tarki jarzynowej.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i dusić aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać pomidory
    z puszki i delikatnie rozdrobnić je drewnianą łopatką. Dodać przyprawy, cukier puder oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
  5. Na koniec dodać 30 g startego na drobno sera.
  6. Makaron połączyć w garnku z sosem i dokładnie wymieszać. Penne podawać na talerzu posypane pozostałą ilością startego sera.

Penne w sosie pomidorowym z parmezanemPenne w sosie pomidorowym z parmezanemPenne w sosie pomidorowym z parmezanem

Zobacz także: