Penne w sosie pomidorowym z parmezanem
Gotowanie ze stylem
Makaron penne z pomidorami
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu penne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów całych z puszki w sosie pomidorowym
- 1 mała łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 50 g twardego sera (typu bursztyn, rubin, parmezan itp.)
- bazylia suszona
- oregano suszone
- szczypta cukru pudru
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę oczyścić, obrać z wierzchnich łusek a następnie pokroić w kostkę. Wycisnąć czosnek.
- Ser zetrzeć na mniejszych oczkach tarki jarzynowej.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i dusić aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać pomidory
z puszki i delikatnie rozdrobnić je drewnianą łopatką. Dodać przyprawy, cukier puder oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. - Na koniec dodać 30 g startego na drobno sera.
- Makaron połączyć w garnku z sosem i dokładnie wymieszać. Penne podawać na talerzu posypane pozostałą ilością startego sera.