Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem to bardzo szybkie i proste do przyrządzenia danie. Ugotowany makaron (może być naturalnie barwiony np. marchwią) miesza się z farszem ze szpinaku, sera parmigiano reggiano oraz świeżo wyciśniętego czosnku. Penne ze szpinakiem zawsze podaję na ciepło posypując całość startym serem, który polepsza nie tylko wygląd, ale także walory smakowe potrawy.

Penne ze szpinakiem i serem parmigiano reggiano

Penne ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu penne
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera twardego np. parmigiano reggiano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować ardente.
  2. Szpinak przełożyć na patelnię, doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. Szpinak przepuścić przez praskę, dodać do szpinaku, wymieszać.
  4. 40 g sera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do szpinaku, wymieszać.
  5. Makaron wyłożyć na talerz, dodać szpinak, całość posypać resztą startego sera.

Penne ze szpinakiem

Zobacz także: