Pesto bazyliowe

Przepis na pesto ze świeżą bazylią, orzeszkami pinii, oliwą z oliwek oraz parmezanem. Pesto to wspaniały dodatek do zup, sałatek, grillowanych ryb i warzyw. Niektórzy lubią łączyć je z makaronem, stąd mój pomysł na przyrządzenie gniazda makaronowego z pesto. Jednak dla mnie jest to zbyt ciężkie i tłuste połączenie składników, dlatego wolę stosować pesto jako dodatek do innych potraw, głównie do sałatek.

Pesto bazyliowe z parmezanem i orzechami pini

Pesto bazyliowe

Składniki :

  • 2 pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g orzeszków pinii
  • ½ szklanki oliwy extra virgin
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bazylię umyć pod bieżącą wodą, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć do dekoracji. Resztę przełożyć do ceramicznego moździerza i rozetrzeć.
  2. Czosnek obrać i posiekać, po czym dodać do bazylii. Wszystko razem ucierać dodając stopniowo posiekane na drobno orzeszki pinii i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
  3. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Podawać jako dodatek do sałatek, zup, warzyw bądź grillowanych ryb. Połączenie pesto
    z makaronem jest dosyć ciężkim posiłkiem, dlatego zaleca się, by pesto stosować jako dodatek do innych potraw.

Pesto bazyliowe

Zobacz także: