Pesto bazyliowe
Gotowanie ze stylem
Przepis na pesto ze świeżą bazylią, orzeszkami pinii, oliwą z oliwek oraz parmezanem. Pesto to wspaniały dodatek do zup, sałatek, grillowanych ryb i warzyw. Niektórzy lubią łączyć je z makaronem, stąd mój pomysł na przyrządzenie gniazda makaronowego z pesto. Jednak dla mnie jest to zbyt ciężkie i tłuste połączenie składników, dlatego wolę stosować pesto jako dodatek do innych potraw, głównie do sałatek.
Pesto bazyliowe z parmezanem i orzechami pini
Składniki :
- 2 pęczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 200 g orzeszków pinii
- ½ szklanki oliwy extra virgin
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bazylię umyć pod bieżącą wodą, usunąć końcówki gałązek, kilka listków odłożyć do dekoracji. Resztę przełożyć do ceramicznego moździerza i rozetrzeć.
- Czosnek obrać i posiekać, po czym dodać do bazylii. Wszystko razem ucierać dodając stopniowo posiekane na drobno orzeszki pinii i wlewając cienkim strumieniem oliwę. Wymieszać z parmezanem startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- Udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Podawać jako dodatek do sałatek, zup, warzyw bądź grillowanych ryb. Połączenie pesto
z makaronem jest dosyć ciężkim posiłkiem, dlatego zaleca się, by pesto stosować jako dodatek do innych potraw.