Pieczarkowa

Tradycyjna zupa pieczarkowa gotowana na bulionie warzywnym z podsmażonymi na maśle pieczarkami i cebulą. Przypomina smaki z dzieciństwa. Zupę można przekształcić na krem miksując całość za pomocą blendera. Wówczas mogą ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Bulion można przyrządzać z dodatkiem mięsa, choć niekoniecznie, ponieważ wersja wegetariańska smakuje równie wyśmienicie. Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem bądź grzankami.

Zupa pieczarkowa

Pieczarkowa

Składniki na 4 porcje:

  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża obrana cebula
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 150 g śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę posiekać na drobno.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, następnie dodać pieczarki i dusić całość około 10 minut.
  4. W rondlu zagotować bulion. Dodać podsmażoną cebulą i pieczarki oraz kilka gałązek natki pietruszki (pozostawiając nieco do dekoracji). Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 25 minut pod przykryciem.
  5. Dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 15 minut.
  6. Pod koniec gotowania rondel zestawić z ognia. Do kubka wlać 1/2 szklanki gorącego wywaru, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, następnie wlać do zupy cały czas intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem bądź grzankami.

PieczarkowaPieczarkowa

Zobacz także: