Piernik

Aromatyczny i bardzo smaczny piernik, który można podawać z konfiturą, miodem lub masłem. Doskonale prezentuje się na stole. Wilgotny i mięsisty, oblany polewą z czekolady deserowej, z delikatnym aromatem karmelu, który jednocześnie zapewnia mu ciemny kolor.

Piernik z polewą czekoladową

Piernik

Składniki :

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 5 jaj (jajka oddzielone od żółtek)
  • 3 łyżki stołowe cukru do karmelu
  • 10 dag masła
  • 1 paczka przyprawy do piernika – 40 g
  • 1 łyżeczka sody
  • orzechy, rodzynki w ilości wedle uznania (np. 1/2 szklanki rodzynek oraz 30 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych bądź innego rodzaju)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • olejek migdałowy – 9 ml
    Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki stołowe śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
    Karmel:
  1. Do rondla wsypać 3 łyżki cukru, podgrzewać na małym ogniu i poczekać, aż cukier się stopi i ściemnieje. Następnie dodać odrobinę wody stale mieszając. Płynny karmel dodać do ciasta.
  2. Masło utrzeć wraz z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodawać kolejno żółtka, śmietanę, półpłynny miód (jeśli stężał rozpuścić i wlać lekko ciepły), karmel, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, olejek migdałowy, posiekane orzechy i rodzynki. Dodać ubite białko i lekko wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 160 stopni.
    Polewa czekoladowa:
  1. Do rondla przełożyć połamaną na fragmenty czekoladę, dodać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać większą ilość śmietany.
  2. Na przestudzone ciasto wylać płynną polewę czekoladową. Rozprowadzić ją równomiernie na całym cieście.

PiernikPiernikPiernik

Zobacz także: