Pierogi z botwinką i mozzarellą

Uwielbiam młodą botwinę wiosną, jest bardzo smaczna i zawsze kojarzy mi się z barszczem z botwiny przyrządzanym przez moją mamę. Kiedy byłam wczoraj przy Hali Mirowskiej, gdzie zwykle kupuję szparagi poczułam, że muszę wreszcie zrobić pierogi z botwinką. Swoją drogą, po raz pierwszy zamieszczam na stronie przepis na ciasto pierogowe. Recepturę zdobyłam od znajomej z Ukrainy, można ją stosować także do uszek oraz do ukraińskiej potrawy zwanej pielmieni.

Pierogi z botwinką i mozzarellą

Pierogi z botwinką i mozzarellą

Składniki na 30 pierogów:

    Farsz:
  • 1 pęczek świeżej botwinki
  • 2 opakowania mozzarelli w kulce (250 g) bądź 200 g ricotty
  • sól, pieprz
    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Z botwinki odkroić buraczki pozostawiając do pierogów tylko liście. Następnie wrzucić liście do wrzącej wody i gotować około
    3 minuty, dobrze odsączyć i posiekać na drobno.
  2. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej do miseczki wraz z posiekanymi liśćmi botwiny. Ugnieść składniki za pomocą łyżki, odsączyć nadmiar wody, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.
    Ciasto:
  1. Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, żółtkiem oraz solą a następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie ono zbyt gęste w trakcie zagniatania dodać jeszcze nieco wody, natomiast jeśli będzie zbyt płynne podsypać mąką.
    Wykończenie:
  1. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, wykrawać szklanką koła i układać obok siebie. Na każdy okrąg nakładać łyżką przygotowany farsz i zlepiać pierogi na końcach wedle uznania za pomocą widelca bądź wykonując ręcznie różnego typu kształty.
  2. W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać do niej partiami pierogi, po czym delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze przez 1 minutę, następnie odcedzić i wyjąć na płaski talerz. Pierogi układać obok siebie, aby się nie zlepiły.

Pierogi z botwinką i mozzarelląPierogi z botwinką i mozzarellą

Zobacz także: