Pierogi z botwinką i mozzarellą
Gotowanie ze stylem
Uwielbiam młodą botwinę wiosną, jest bardzo smaczna i zawsze kojarzy mi się z barszczem z botwiny przyrządzanym przez moją mamę. Kiedy byłam wczoraj przy Hali Mirowskiej, gdzie zwykle kupuję szparagi poczułam, że muszę wreszcie zrobić pierogi z botwinką. Swoją drogą, po raz pierwszy zamieszczam na stronie przepis na ciasto pierogowe. Recepturę zdobyłam od znajomej z Ukrainy, można ją stosować także do uszek oraz do ukraińskiej potrawy zwanej pielmieni.
Pierogi z botwinką i mozzarellą
Składniki na 30 pierogów:
- Farsz:
- 1 pęczek świeżej botwinki
- 2 opakowania mozzarelli w kulce (250 g) bądź 200 g ricotty
- sól, pieprz
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Z botwinki odkroić buraczki pozostawiając do pierogów tylko liście. Następnie wrzucić liście do wrzącej wody i gotować około
3 minuty, dobrze odsączyć i posiekać na drobno. - Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej do miseczki wraz z posiekanymi liśćmi botwiny. Ugnieść składniki za pomocą łyżki, odsączyć nadmiar wody, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.
- Ciasto:
- Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, żółtkiem oraz solą a następnie zagnieść ciasto. Jeśli będzie ono zbyt gęste w trakcie zagniatania dodać jeszcze nieco wody, natomiast jeśli będzie zbyt płynne podsypać mąką.
- Wykończenie:
- Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, wykrawać szklanką koła i układać obok siebie. Na każdy okrąg nakładać łyżką przygotowany farsz i zlepiać pierogi na końcach wedle uznania za pomocą widelca bądź wykonując ręcznie różnego typu kształty.
- W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać do niej partiami pierogi, po czym delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze przez 1 minutę, następnie odcedzić i wyjąć na płaski talerz. Pierogi układać obok siebie, aby się nie zlepiły.