Pierogi z kapustą i grzybami
Gotowanie ze stylem
Pierogi z kapustą i grzybami to potrawa, która zawsze gości na moim stole wigilijnym odkąd sięgam pamięciom. Ciasto składa się jedynie z samej mąki oraz wody z dodatkiem odrobiny soli, jest szybkie i proste do wykonania a jednocześnie bardzo smaczne. Do farszu można dodać także ugotowaną kaszę gryczaną, co wzbogaci i urozmaici smak potrawy. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, by wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Pierogi można serwować podsmażone na oliwie bądź oleju roślinnym z chrupiącą zrumienioną skórką.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki na 35 pierogów:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g kwaszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 180 g suszonych grzybów
- oliwa z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Grzyby przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą a następnie gotować, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu wyjąć i odcisnąć z wody, drobno posiekać.
- Do grzybowego wywaru wrzucić pokrojoną na drobno kapustę kwaszoną, po czym dusić do miękkości, aż do odparowania nadmiaru wody.
- Cebulę posiekać na drobno. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, liście laurowe, kapustę i wszystko lekko podsmażyć. Na koniec wyjąć liście laurowe, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.
- Ciasto:
- Ciasto zagniatać z mąki i ciepłej wody, aż do momentu, gdy będzie ono miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką na około 10 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek, po czym wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Na każdy krążek nakładać po jednej łyżeczce farszu, a następnie zlepiać brzegi krążków ze sobą.
- W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na jej powierzchnię.
- Pierogi podawać podsmażone na oliwie bądź oleju roślinnym.