Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to potrawa, która zawsze gości na moim stole wigilijnym odkąd sięgam pamięciom. Ciasto składa się jedynie z samej mąki oraz wody z dodatkiem odrobiny soli, jest szybkie i proste do wykonania a jednocześnie bardzo smaczne. Do farszu można dodać także ugotowaną kaszę gryczaną, co wzbogaci i urozmaici smak potrawy. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, by wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Pierogi można serwować podsmażone na oliwie bądź oleju roślinnym z chrupiącą zrumienioną skórką.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na 35 pierogów:

    Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
    Farsz:
  • 400 g kwaszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 180 g suszonych grzybów
  • oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Grzyby przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą a następnie gotować, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu wyjąć i odcisnąć z wody, drobno posiekać.
  2. Do grzybowego wywaru wrzucić pokrojoną na drobno kapustę kwaszoną, po czym dusić do miękkości, aż do odparowania nadmiaru wody.
  3. Cebulę posiekać na drobno. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, liście laurowe, kapustę i wszystko lekko podsmażyć. Na koniec wyjąć liście laurowe, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.
    Ciasto:
  1. Ciasto zagniatać z mąki i ciepłej wody, aż do momentu, gdy będzie ono miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką na około 10 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek, po czym wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Na każdy krążek nakładać po jednej łyżeczce farszu, a następnie zlepiać brzegi krążków ze sobą.
  2. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na jej powierzchnię.
  3. Pierogi podawać podsmażone na oliwie bądź oleju roślinnym.

Pierogi z kapustą i grzybami

Zobacz także: