Pierogi ze szpinakiem

Sprawdzony przepis na pierogi ze szpinakiem i serem typu włoskiego. Farsz bardzo szybki i prosty do przyrządzenia. Ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie, nie będziecie mieć problemu z jego zagnieceniem i rozwałkowaniem. Przygotowanie pierogów można podzielić na etapy np. jednego dnia przygotowując farsz a drugiego ciasto, część pierogów można także zamrozić. Zamiast sera typu włoskiego możecie np. użyć ricotty. Pierogi ze szpinakiem smakują wyśmienicie polane śmietaną i posypane startym parmezanem.

Pierogi ze szpinakiem i serem typu włoskiego

Pierogi ze szpinakiem

Składniki na 40 sztuk:

    Ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki
  • 130 – 150 ml wrzącej wody
  • 20 g rozpuszczonego masła extra
  • szczypta soli
    Farsz na pierogi:
  • szpinak rozdrobniony – 450 g
  • 3 ząbki świeżo startego czosnku
  • serek typu włoskiego – 250 g
  • szczypta słodkiej papryki mielonej
  • soli pieprz do smaku
    Dodatkowo:
  • ser twardy np. Parmigiano Regino lub inny

Sposób przygotowania:

    Ciasto na pierogi:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondlu zagotować wodę, dodać masło, roztopić. Ciecz wymieszać z mąką za pomocą łyżki. Składniki ciasta przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wygniatać rękoma 6-7 minut podsypując od czasu do czasu mąką, tak aby się nie kleiło.
  2. Ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Następnie przełożyć na stolnicę, wygniatać 1-2 minuty, podzielić na 4 części, kolejno każdą rozwałkować na cienki placek, obsypując wałek i stolnicę mąką, jeśli zajdzie taka konieczność.
    Farsz:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą widelca lub łyżki. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić przyprawami do smaku.
    Wykończenie:
  1. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka za pomocą szklanki, na każde nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.
  2. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę z łyżką oleju, gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi podawać posypane startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej serem.

Pierogi ze szpinakiemPierogi ze szpinakiem

Zobacz także: