Pierogi ze szpinakiem
Gotowanie ze stylem
Sprawdzony przepis na pierogi ze szpinakiem i serem typu włoskiego. Farsz bardzo szybki i prosty do przyrządzenia. Ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie, nie będziecie mieć problemu z jego zagnieceniem i rozwałkowaniem. Przygotowanie pierogów można podzielić na etapy np. jednego dnia przygotowując farsz a drugiego ciasto, część pierogów można także zamrozić. Zamiast sera typu włoskiego możecie np. użyć ricotty. Pierogi ze szpinakiem smakują wyśmienicie polane śmietaną i posypane startym parmezanem.
Pierogi ze szpinakiem i serem typu włoskiego
Składniki na 40 sztuk:
- Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki
- 130 – 150 ml wrzącej wody
- 20 g rozpuszczonego masła extra
- szczypta soli
- Farsz na pierogi:
- szpinak rozdrobniony – 450 g
- 3 ząbki świeżo startego czosnku
- serek typu włoskiego – 250 g
- szczypta słodkiej papryki mielonej
- soli pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- ser twardy np. Parmigiano Regino lub inny
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pierogi:
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W rondlu zagotować wodę, dodać masło, roztopić. Ciecz wymieszać z mąką za pomocą łyżki. Składniki ciasta przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wygniatać rękoma 6-7 minut podsypując od czasu do czasu mąką, tak aby się nie kleiło.
- Ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Następnie przełożyć na stolnicę, wygniatać 1-2 minuty, podzielić na 4 części, kolejno każdą rozwałkować na cienki placek, obsypując wałek i stolnicę mąką, jeśli zajdzie taka konieczność.
- Farsz:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą widelca lub łyżki. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić przyprawami do smaku.
- Wykończenie:
- Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka za pomocą szklanki, na każde nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę z łyżką oleju, gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi podawać posypane startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej serem.