Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowo - bananowym
Gotowanie ze stylem
Pierś z kurczaka w sosie owocowym
Składniki na 3 porcje:
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 brzoskwinie
- 1 banan
- 1 duża cebula
- 30 g orzechów włoskich
- ½ szklanka rodzynek
- ½ szklanki wody
- 200 g suchego ryżu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Brzoskwinię oraz banana pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać na drobno.
- Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zwiększyły nieco swoją objętość i nabrały miękkości. Odsączyć z wody
i odstawić. - Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, ⅓ szklanki wody i dusić pod przykryciem. Następnie dodać mięso oraz przyprawy (curry, pieprz, mieloną słodką paprykę) i dusić aż do momentu kiedy mięso się zetnie.
- Następnie dodać brzoskwinię, banana, rodzynki i orzechy, po czym starannie wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Podawać z ugotowanym ryżem.