Pizza hawajska

Pizza hawajska na puszystym cieście

Pizza hawajska

Składniki na 2 pizze:

    Ciasto:
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
    Sos:
  • 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • sól, pieprz
    Nałożenie:
  • 10 plasterków chudej szynki
  • 200 g ananasów z puszki w syropie bądź świeży ananas
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • świeża bazylia do dekoracji
    Dodatkowo:
  • Forma do pizzy o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.
  2. Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
    Sos pomidorowy:
  1. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku,
    2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem, oregano, bazylią i solą do smaku a następnie dokładnie wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją termoobiegu). Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkować na kształt okręgu i przełożyć do formy, drugą zaś odstawić.
  2. Na ciasto nałożyć 4 łyżki przygotowanego sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno 50 g sera, szynkę oraz kawałki ananasa.
  3. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i posypać 50 g sera. Piec jeszcze przez 6 -7 minut aż ser się stopi. W przypadku drugiej części ciasta czynność powtórzyć według tej samej receptury.
  4. Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii. Podawać z sosem pomidorowym.

Pizza hawajskaPizza hawajska

Zobacz także: