Pizza hawajska
Gotowanie ze stylem
Pizza hawajska na puszystym cieście
Składniki na 2 pizze:
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- Sos:
- 1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta cukru pudru
- 1 łyżka stołowa mleka
- sól, pieprz
- Nałożenie:
- 10 plasterków chudej szynki
- 200 g ananasów z puszki w syropie bądź świeży ananas
- 200 g tartego sera mozzarella
- świeża bazylia do dekoracji
- Dodatkowo:
- Forma do pizzy o średnicy 30 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
-
Sos pomidorowy:
- Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku,
2 krople octu balsamicznego lub jabłkowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem, oregano, bazylią i solą do smaku a następnie dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z funkcją termoobiegu). Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkować na kształt okręgu i przełożyć do formy, drugą zaś odstawić.
- Na ciasto nałożyć 4 łyżki przygotowanego sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno 50 g sera, szynkę oraz kawałki ananasa.
- Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i posypać 50 g sera. Piec jeszcze przez 6 -7 minut aż ser się stopi. W przypadku drugiej części ciasta czynność powtórzyć według tej samej receptury.
- Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii. Podawać z sosem pomidorowym.