Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą
Gotowanie ze stylem
Pizza z szynką, pomidorami i tartą mozzarellą
Składniki na 2 pizze:
- Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- Sos:
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 krople octu balsamicznego lub winnego
- ½ łyżeczki oregano
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Nałożenie:
- 2 pomidory średniej wielkości
- 10 niewielkich plasterków chudej szynki
- 30 g oliwek czarnych bez pestek
- 2 cebule średniej wielkości
- 150 g tartego sera mozzarella
- świeża bazylia do dekoracji
- Dodatkowo:
- Forma do pizzy o średnicy 30 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Do odrębnego naczynia dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
- Nałożenie:
- Cebulę oczyścić, pomidory opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobne plasterki.
- Oliwki wypłukać na sicie i pokroić (każdą oliwkę na 4 części).
- Sos:
- Pomidory wyparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego lub startego na tarce jarzynowej czosnku. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawić pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.
- Wykończenie:
- Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Oderwać połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
- Na ciasto nanieść 5 łyżek stołowych sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno szynkę, cebulę, pomidory i pokrojone oliwki.
- Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i obficie posypać serem. Piec jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.
- Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi liśćmi bazylii.