Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Pizza z szynką, pomidorami i tartą mozzarellą

Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Składniki na 2 pizze:

    Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
    Sos:
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 krople octu balsamicznego lub winnego
  • ½ łyżeczki oregano

  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
    Nałożenie:
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 10 niewielkich plasterków chudej szynki
  • 30 g oliwek czarnych bez pestek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • świeża bazylia do dekoracji
    Dodatkowo:
  • Forma do pizzy o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Drożdże rozdrobnić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru a następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Do odrębnego naczynia dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
    Nałożenie:
  1. Cebulę oczyścić, pomidory opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobne plasterki.
  2. Oliwki wypłukać na sicie i pokroić (każdą oliwkę na 4 części).
    Sos:
  1. Pomidory wyparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skórki a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego lub startego na tarce jarzynowej czosnku. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawić pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie wymieszać. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.
    Wykończenie:
  1. Formę do pieczenia pizzy wysmarować równomiernie olejem. Oderwać połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
  3. Na ciasto nanieść 5 łyżek stołowych sosu, poprószyć startym serem a następnie nakładać kolejno szynkę, cebulę, pomidory i pokrojone oliwki.
  4. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysunąć pizzę i obficie posypać serem. Piec jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.
  5. Po wyjęciu pizzę udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Pizza z szynką, pomidorami i mozzarelląPizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Zobacz także: