Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Składniki na 7 porcji:

    Gulasz:
  • 600 g pręgi wołowej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 szklanka wody
  • ½ średniej wielkości papryki czerwonej
  • 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
    Ciasto ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania:

    Gulasz:
  1. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę o wymiarach około
    ( 0,7 x 0,7 cm). Cebulę oczyścić i pokroić w półtalarki.
  2. Wołowinę opłukać, oczyścić z włókien i tłuszczu, po czym pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Następnie oprószyć dokładnie solą, pieprzem oraz mąką.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso co chwilę mieszając. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej do miękkości.
  4. Po usmażeniu mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlać szklankę wody
    i zagotować, następnie przelać wywar z patelni do rondla, dodać liść laurowy oraz nieco soli i gotować około godziny do miękkości.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pokrojoną paprykę.
    Ciasto ziemniaczane:
  1. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub przepuścić przez maszynkę.
  2. Dodać jajko, mąkę oraz sól cały czas energicznie mieszając.
  3. Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzać ciasto na każdy placek równomiernie po całej jej szerokości a następnie smażyć z dwóch stron.
    Wykończenie:
  1. Na połowę placka nakładać za pomocą łyżki mięso gulaszowe, składać na pół a następnie polać sosem
    z gulaszu.

Placki po węgierskuPlacki po węgiersku

Zobacz także: