Placki po węgiersku
Gotowanie ze stylem
Placki po węgiersku
Składniki na 7 porcji:
- Gulasz:
- 600 g pręgi wołowej
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 szklanka wody
- ½ średniej wielkości papryki czerwonej
- 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- Ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania:
- Gulasz:
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę o wymiarach około
( 0,7 x 0,7 cm). Cebulę oczyścić i pokroić w półtalarki. - Wołowinę opłukać, oczyścić z włókien i tłuszczu, po czym pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Następnie oprószyć dokładnie solą, pieprzem oraz mąką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso co chwilę mieszając. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej do miękkości.
- Po usmażeniu mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlać szklankę wody
i zagotować, następnie przelać wywar z patelni do rondla, dodać liść laurowy oraz nieco soli i gotować około godziny do miękkości. - Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pokrojoną paprykę.
- Ciasto ziemniaczane:
- Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub przepuścić przez maszynkę.
- Dodać jajko, mąkę oraz sól cały czas energicznie mieszając.
- Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzać ciasto na każdy placek równomiernie po całej jej szerokości a następnie smażyć z dwóch stron.
- Wykończenie:
- Na połowę placka nakładać za pomocą łyżki mięso gulaszowe, składać na pół a następnie polać sosem
z gulaszu.