Placki ziemniaczane

Tym razem skorzystałam z bardzo łatwego przepisu mojej mamy. Muszę przyznać, że pomimo dużej prostoty tego dania, smakuje ono zawsze wszystkim wybornie. Najważniejsze jest, aby placki spożywać na gorąco wówczas są one chrupiące i bardzo aromatyczne.

Smażone placki z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane

Składniki na 40 placków:

  • 1 - 1½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Następnie wymieszać z jajkami oraz mąką, po czym zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta formować średniej wielkości placki o owalnym kształcie.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor.
    Moje uwagi:
  1. Placki należy smażyć na średniej warstwie oleju.
  2. Ciasto nie musi być dodatkowo dosalane, jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczanePlacki ziemniaczane

Zobacz także: