Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty
Gotowanie ze stylem
Pstrąg to ryba bardzo popularna w Polsce. Ma wspaniałe białe mięso o delikatnym smaku, które bardzo łatwo oddzielić od ości. Doskonale nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia – nie wymaga przy tym wielu przypraw. Wystarczy sól, pieprz, oliwa, cytryna i trochę ziół.
Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty
Składniki na 2 porcje:
- Pstrągi:
- 2 pstrągi
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki masła
- rukola do dekoracji
- sól, pieprz
- Surówka:
- ½ małej główki czerwonej kapusty
- 1 duża marchew
- ¼ małej cebuli
- 1 pełna łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pstrągi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i delikatnie ponacinać w poprzek grzbietu. Doprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z połowy cytryny i odstawić do lodówki na minimum 1½ godziny.
- Przygotowanie sałatki: kapustę oczyścić, pozbyć się grubej łodygi i wierzchnich liści, marchew obrać ze skórki. Następnie warzywa przepuścić przez maszynkę z odpowiednimi nakładkami do warzyw. Cebulę oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej uzyskując ½ łyżeczki jej miąższu, po czym dodać do sałatki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać łyżkę majonezu i doprawić solą oraz pieprzem do smaku a następnie dobrze wymieszać.
- Wykończenie:
- Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu na talerzu na każdej rybie położyć po łyżeczce masła oraz ozdobić rukolą.