Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną
Gotowanie ze stylem
Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną
Składniki na 3-4 porcje:
- 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 1 cebula średniej wielkości
- 5 dużych pieczarek
- ½ papryki czerwonej
- ⅔ szklanki mąki
- ⅔ szklanki mleka
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta chili w proszku
- Dodatkowo:
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 14cm (może być większe)
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- Szynkę pokroić w kwadraty. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w cienkie paseczki o wymiarach 3 x 0,3cm.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć do miękkości. Następnie dodać pieczarki i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki wypuszczą sok i zaczną zmieniać kolor dodać pokrojoną paprykę, doprawić szczyptą chili i ½ łyżeczki papryki słodkiej, wymieszać i dusić do miękkości, po czym odstawić do przestygnięcia.
- Masa jajeczna:
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę.
- Żółtka przełożyć do miski wraz z mąką oraz mlekiem, po czym ubijać mikserem, aż masa zacznie się pienić. Następnie delikatnie połączyć z białkami za pomocą łyżki.
- Wykończenie:
- Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem, przelać masę jajeczną, ułożyć plastry szynki oraz nałożyć na całej powierzchni farsz.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C przez 15-20 minut.