Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 5 dużych pieczarek
  • ½ papryki czerwonej
  • ⅔ szklanki mąki
  • ⅔ szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta chili w proszku
    Dodatkowo:
  • Naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 14cm (może być większe)

Sposób przygotowania:

    Farsz:
  1. Szynkę pokroić w kwadraty. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w paski.
  2. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w cienkie paseczki o wymiarach 3 x 0,3cm.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć do miękkości. Następnie dodać pieczarki i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki wypuszczą sok i zaczną zmieniać kolor dodać pokrojoną paprykę, doprawić szczyptą chili i ½ łyżeczki papryki słodkiej, wymieszać i dusić do miękkości, po czym odstawić do przestygnięcia.
    Masa jajeczna:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę.
  2. Żółtka przełożyć do miski wraz z mąką oraz mlekiem, po czym ubijać mikserem, aż masa zacznie się pienić. Następnie delikatnie połączyć z białkami za pomocą łyżki.
    Wykończenie:
  1. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem, przelać masę jajeczną, ułożyć plastry szynki oraz nałożyć na całej powierzchni farsz.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 150°C przez 15-20 minut.

Puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką czerwoną

Zobacz także: