Racuchy z dynią
Gotowanie ze stylem
Jeżeli nie macie pomysłu na smaczny jesienny deser zachęcam do wykonania racuchów drożdżowych z dodatkiem startej dyni oraz słodkiej śmietany kremówki. Stanowią one czystą rozpustę i grzeszną pokusę, której bez wątpienia ulegnie każdy – wystarczy jedno spojrzenie, aby się skusić na te smakołyki. Racuchy możemy także posypać obficie cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Racuchy z dynią i bitą śmietaną
Składniki na 25 racuchów:
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 4 pełne łyżki stołowe cukru pudru oraz do posypania
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 1 szklanka startej na grubych oczkach tarki jarzynowej dyni
- olej rzepakowy do smażenia
- Dodatkowo:
- 175 g śmietany 30%
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wlać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Całe jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze połączone, bez widocznych grudek). Na koniec dodać stratą dynię i delikatnie wymieszać. Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
- Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta rozprowadzając je za pomocą łyżki. Smażyć po około 1 minucie na każdą ze stron, do momentu, kiedy racuszki się delikatnie zarumienią.
- Podawać ze ubitą na sztywno śmietaną i cukrem pudrem.