Rogaliki drożdżowe najlepsze
Gotowanie ze stylem
W tym tygodniu rogaliki wykonuję już po raz drugi. Jest to przepis z zeszytu mojej cioci, który zawsze wychodzi rewelacyjnie. Nadzienie do rogalików może być dowolne, w sezonie zimowym można wykorzystać masę budyniową, marmoladę owocową bądź czekoladę, w sezonie letnim zaś świeże owoce np. jagody. Choć przyznam szczerze, że rogaliki najlepiej smakują mi z marmoladą różaną bądź czekoladą mleczną. Ostatnio próbowałam także z dżemem malinowym, jednak były trochę za słodkie. Ciasto na rogaliki jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruche. Polecam!
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym
Składniki na 24 rogaliki:
- 3 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- ½ szklanki zimnego mleka
- ½ szklanki cukru
- marmolada różana lub czekolada mleczna do nadzienia
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 1 całe jajko i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików.
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
- Do mokrej masy dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone
i przestudzone masło. Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki. - Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce.
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję marmolady bądź kawałek czekolady, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
- Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 10 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
- Z pozostałych dwóch części ciasta wykonać kolejne 16 rogalików.
- Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.