Roladki schabowe z serem greckim
Gotowanie ze stylem
Pyszne roladki schabowe z serem greckim i korniszonami w zalewie z chili. Danie jest dość proste do przyrządzenia. Mięso wieprzowe zawijamy w farsz serowy, spinamy wykałaczkami i marynujemy w piwie, następnie smażymy je na patelni. Jeśli w sklepie zabraknie korniszonów w zalewie z chili można do słoika z korniszonami wrzucić 2 papryczki chili i odstawić na noc, będą miały z pewnością odpowiedni smak.
Roladki schabowe z farszem z sera greckiego i korniszonów
Składniki na 10 roladek :
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowanie sera greckiego typu feta
- 10 małych ogórków korniszonów w zalewie z chili obranych ze skórki
- 1 średniej wielkości cebula dymka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej na drobno świeżej natki pietruszki
- 250 ml piwa niepasteryzowanego
- 50 ml oleju rzepakowego
- pieprz do smaku
- Marchewki:
- 6 marchewek obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 50 g masła
- sól
Sposób przygotowania:
- Ser feta kruszymy na drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
- Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, po czym wrzucamy do sera.
- Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 1-2 drobno posiekane bądź wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną na drobno natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Schab płuczemy, kroimy na dość cienkie plastry, osuszamy, następnie owijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy pieprzem, po czym zawijamy w farsz z sera. Spinamy wykałaczkami. Zalewamy piwem i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy roladki i smażymy, aż do zarumienienia się skórki. Roladki można także piec na patelni grillowej (należy wówczas nasmarować roladki niewielką ilością oleju rzepakowego).
- Marchewki:
- Obrane i pokrojone marchewki umieścić w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem, podlać je niewielką ilością wody, dodać masło, posolić, popieprzyć, zakryć pokrywką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
- Roladki serwować z upieczonymi marchewkami oraz ziemniakami.