Roladki schabowe z serem greckim

Pyszne roladki schabowe z serem greckim i korniszonami w zalewie z chili. Danie jest dość proste do przyrządzenia. Mięso wieprzowe zawijamy w farsz serowy, spinamy wykałaczkami i marynujemy w piwie, następnie smażymy je na patelni. Jeśli w sklepie zabraknie korniszonów w zalewie z chili można do słoika z korniszonami wrzucić 2 papryczki chili i odstawić na noc, będą miały z pewnością odpowiedni smak.

Roladki schabowe z farszem z sera greckiego i korniszonów

Roladki schabowe z serem greckim

Składniki na 10 roladek :

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 opakowanie sera greckiego typu feta
  • 10 małych ogórków korniszonów w zalewie z chili obranych ze skórki
  • 1 średniej wielkości cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej na drobno świeżej natki pietruszki
  • 250 ml piwa niepasteryzowanego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku
    Marchewki:
  • 6 marchewek obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 50 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta kruszymy na drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
  2. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, po czym wrzucamy do sera.
  3. Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 1-2 drobno posiekane bądź wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną na drobno natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  4. Schab płuczemy, kroimy na dość cienkie plastry, osuszamy, następnie owijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy pieprzem, po czym zawijamy w farsz z sera. Spinamy wykałaczkami. Zalewamy piwem i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy roladki i smażymy, aż do zarumienienia się skórki. Roladki można także piec na patelni grillowej (należy wówczas nasmarować roladki niewielką ilością oleju rzepakowego).
    Marchewki:
  1. Obrane i pokrojone marchewki umieścić w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem, podlać je niewielką ilością wody, dodać masło, posolić, popieprzyć, zakryć pokrywką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
  2. Roladki serwować z upieczonymi marchewkami oraz ziemniakami.

Roladki schabowe z serem greckim Roladki schabowe z serem greckim

Zobacz także: