Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Przechodząc obok warzywniaka w drodze do domu zobaczyłam wyraźnie zielone, świeże liście szpinaku. Wpadłam więc na pomysł przyrządzenia roladek z serem i szpinakiem. Jednym słowem jest to potrawa bardzo prosta i szybka do wykonania. Polecam wszystkim tym, którzy lubią szpinak bądź pragną uzupełnić niedobory żelaza w organizmie.

Kurczak zawijany w roladki ze szpinakiem i serem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Składniki na 3 porcje:

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego typu Gouda
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)
  • słodka papryka mielona
  • sól, pieprz
    Surówka z czerwonej kapusty:
  • ¼ dużej główki kapusty czerwonej bądź ½ małej
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 pełna łyżka stołowa majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

    Surówka z czerwonej kapusty:
  1. Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki
    z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.
  3. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.
    Roladki z kurczaka:
  1. Pierś z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem oraz papryką czerwoną z każdej strony i rozbić na
    2 duże kotlety.
  2. Liście szpinaku umyć a następnie zblanszować (zanurzyć na minutę w naczyniu z wrzącą wodą).
  3. Czosnek obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, a następnie połączyć z liśćmi szpinaku, dodać kilka kropel sosu sojowego, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Na każdym rozbitym kotlecie układać kolejno 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawinąć w rulonik i spiąć na środku wykałaczką. Wstawić do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć wykałaczkę i pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
  5. Potrawę można serwować z ryżem oraz surówką z czerwonej kapusty.

Roladki z kurczaka ze szpinakiemRoladki z kurczaka ze szpinakiem

Zobacz także: