Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Gotowanie ze stylem
Przechodząc obok warzywniaka w drodze do domu zobaczyłam wyraźnie zielone, świeże liście szpinaku. Wpadłam więc na pomysł przyrządzenia roladek z serem i szpinakiem. Jednym słowem jest to potrawa bardzo prosta i szybka do wykonania. Polecam wszystkim tym, którzy lubią szpinak bądź pragną uzupełnić niedobory żelaza w organizmie.
Kurczak zawijany w roladki ze szpinakiem i serem
Składniki na 3 porcje:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 4 plastry sera żółtego typu Gouda
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz
- Surówka z czerwonej kapusty:
- ¼ dużej główki kapusty czerwonej bądź ½ małej
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 1 pełna łyżka stołowa majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Surówka z czerwonej kapusty:
- Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki
z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. - Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.
- Roladki z kurczaka:
- Pierś z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem oraz papryką czerwoną z każdej strony i rozbić na
2 duże kotlety. - Liście szpinaku umyć a następnie zblanszować (zanurzyć na minutę w naczyniu z wrzącą wodą).
- Czosnek obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, a następnie połączyć z liśćmi szpinaku, dodać kilka kropel sosu sojowego, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
- Na każdym rozbitym kotlecie układać kolejno 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawinąć w rulonik i spiąć na środku wykałaczką. Wstawić do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć wykałaczkę i pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
- Potrawę można serwować z ryżem oraz surówką z czerwonej kapusty.