Ryba po grecku
Gotowanie ze stylem
Ryba po grecku
Składniki dla 5 osób :
- 6 filetów rybnych (mrożonych) np. mintaja
- 1 jajko
- mąka do oprószenia ryby
- 2½ szklanki wody
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki średniej wielkości
- 1 niewielki por
- 10 dag selera korzeniowego
- 2 owoce ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- bazylia, oregano, słodka papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety z mintaja rozmrozić, opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokroić w plastry, poprószyć solą oraz pieprzem z każdej strony, ułożyć w naczyniu i odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie obtoczyć ryby w jajku oraz bułce i usmażyć.
- Marchew, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, następnie wrzucić starte warzywa i gotować do miękkości.
- Por pokroić w kosteczkę a następnie zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać go do reszty gotujących się warzyw. Całość doprawić do smaku przyprawami. Następnie odlać nieco wywaru, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do warzyw i wymieszać. Całość gotować aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
- W szklanym naczyniu układać warstwami naprzemiennie usmażone filety rybne oraz farsz.