Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Składniki dla 5 osób :

  • 6 filetów rybnych (mrożonych) np. mintaja
  • 1 jajko
  • mąka do oprószenia ryby
  • 2½ szklanki wody
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 1 niewielki por
  • 10 dag selera korzeniowego
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia, oregano, słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety z mintaja rozmrozić, opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokroić w plastry, poprószyć solą oraz pieprzem z każdej strony, ułożyć w naczyniu i odstawić na około 30 minut.
  2. Po tym czasie obtoczyć ryby w jajku oraz bułce i usmażyć.
  3. Marchew, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  4. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, następnie wrzucić starte warzywa i gotować do miękkości.
  5. Por pokroić w kosteczkę a następnie zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać go do reszty gotujących się warzyw. Całość doprawić do smaku przyprawami. Następnie odlać nieco wywaru, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do warzyw i wymieszać. Całość gotować aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
  6. W szklanym naczyniu układać warstwami naprzemiennie usmażone filety rybne oraz farsz.

Ryba po greckuRyba po grecku

Zobacz także: