Sałatka jarzynowa
Gotowanie ze stylem
Znany w każdym polskim domu przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, która smakuje wyśmienicie podawana z pieczywem i wędliną. Sałatka jarzynowa w moim domu gości odkąd sięgam pamięcią, nigdy nie brakowało jej na wszelkich spotkaniach rodzinnych i okolicznościowych. Do dziś pojawia się na stole podczas świąt oraz wielu ważnych uroczystości.
Sałatka jarzynowa z majonezem
Składniki :
- 4 marchewki
- 4 pietruszki korzeniowe
- ½ jabłka średniej wielkości
- 4-5 ogórków kwaszonych średniej wielkości
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 seler korzeniowy
- 3-4 większe ziemniaki
- ½ małego pora
- 4 jajka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 130 g majonezu
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy ugotować w całości. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki. Następnie wszystkie warzywa wyjąć z wody i ostudzić. Warzywa po ugotowaniu powinny być miękkie lecz nierozgotowane.
- Jabłko oraz ogórki kwaszone obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek, po czym pokroić w kostkę.
- Por oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i posiekać na drobno.
- Ugotowane warzywa obrać ze skórki i pokroić najpierw w plastry a następnie w kostkę.
- Groszek zielony odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem
do smaku, dodać majonez i ponownie wymieszać.