Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i figami
Gotowanie ze stylem
W letnie upalne dni mam często ochotę na nowe niespotykane i lekko orientalne smaki. Oczywiście nie może to być nic ciężkiego, dlatego tym razem wpadłam na pomysł przyrządzenia sałatki. Strzałem w dziesiątkę okazała się lekka i pełna finezji sałatka z kurczakiem, szpinakiem, figami i aromatyczną marynatą z imbiru, masła i miodu.
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i figami
Składniki na 4 porcje:
- 50 g imbiru
- 50 g masła
- 1 cała pierś z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 250 g czerwonej cebuli
- 100 g wina śliwkowego
- 800 g świeżych liści szpinaku
- 7 suszonych fig
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ocet balsamiczny
- 15 g sezamu
- łyżeczka skórki startej bądź limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Imbir obrać, zetrzeć na tarce, dodać łyżeczkę masła i wymieszać.
- Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie posmarować masłem i imbirem, miodem, posolić, popieprzyć.
- Cebulę obrać, pokroić w ósemki, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino śliwkowe, posolić. Na wierzchu ułożyć pierś z kurczaka. Oprószyć solą oraz pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
- Figi opłukać oraz pokroić w kostkę. Liście szpinaku umyć, odciąć ogonki. Zblanszować w osolonym wrzątku (zanurzyć we wrzącej wodzie na 1 minutę), następnie odsączyć i przelać zimną wodą (dla zachowania intensywnie zielonego koloru).
- Pozostałą część masła rozpuścić na patelni. Dodać do niego szpinak oraz pokrojone figi, po czym dusić około
5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym, octem balsamicznym (ja użyłam 2 krople) i solą. - Na talerzu układać po porcji szpinaku. Na nim umieścić kurczaka z cebulą. Posypać podprażonym sezamem
i skórką z cytryny bądź limonki.