Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną

Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną, jabłkiem i ogórkiem kwaszonym

Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną

Składniki na 5 porcji:

  • 4 filety śledziowe (matiasy)
  • ½ cebuli średniej wielkości
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 małe jabłko
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 mała papryka czerwona
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe namoczyć w wodzie z odrobiną soku z cytryny na około 2 godziny, następnie zmienić wodę
    i moczyć jeszcze przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie opłukać filety w zimnej wodzie i pokroić w plastry bądź
    w kostkę.
  2. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
  3. Fasolkę czerwoną odsączyć z zalewy i wypłukać na sicie w zimnej wodzie. Ogórki kwaszone oraz jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę (podobnie jak na sałatkę jarzynową).
  4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać jogurt a następnie dokładnie wymieszać.
  5. Podawać ze świeżym pieczywem.

Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną

Zobacz także: