Sałatka tzatziki z serem fetą i pomidorami

Sałatka z ziemniakami, kukurydzą, sosem tzatziki, fetą, pomidorami i bazylią

Sałatka tzatziki z serem fetą i pomidorami

Składniki na 5 porcji:

  • 1 opakowanie sera feta (około 270 g)
  • ½ puszki kukurydzy (około 160 g)
  • 3 pomidory
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka stołowa posiekanego na drobno koperku
  • bazylia suszona
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy tzatziki – lub mieszanki suszonych przypraw (kopru, cebuli oraz czosnku)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 18 minut. Po przestudzeniu pokroić w grube kwadraty o wymiarach (1,5cm x 1,5 cm) a następnie przełożyć na spód naczynia przeznaczonego na sałatkę.
  2. Koperek posiekać na drobno.
  3. W międzyczasie przygotować sos: do jednego naczynia dodać jogurt, majonez, posiekany koperek, nieco pieprzu oraz 1 płaską łyżeczkę przyprawy tzatziki lub mieszanki suszonych przypraw (kopru, cebuli oraz czosnku).
  4. Pokrojone ziemniaki zalać przygotowanym sosem.
  5. Kukurydzę odsączyć na sicie a następnie przełożyć do naczynia z ziemniakami jako drugą warstwę sałatki.
  6. Ser fetę pokroić w kwadraty o wymiarach (1,5 x 1,5 cm) a następnie przełożyć do pozostałych składników.
  7. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kwadraty, przełożyć do naczynia i posypać obficie suszoną bazylią.
    Moje rady:
  1. Sałatka ta stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych. Można podawać ją do szaszłyków oraz do potraw
    z grilla.

Sałatka tzatziki z serem fetą i pomidoramiSałatka tzatziki z serem fetą i pomidorami

Zobacz także: