Sałatka z pieczonym kurczakiem i cząstkami pomarańczy
Gotowanie ze stylem
Przepis na sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, sałatą lodową i kawałkami pomarańczy. Pomysł idealny dla tych wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu na śniadanie. Uzupełnieniem smaków w sałatce jest niezwykle prosty sos majonezowo – jogurtowy oraz posiekane na drobno orzechy włoskie. Ugotowane cienkie plastry selera korzeniowego nadają całości ciekawy efekt i bardzo oryginalny smak.
Sałatka z kurczakiem, sałatą lodową i pomarańczami w sosie majonezowo - jogurtowym
Składniki na 3 porcje:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 jabłko
- 30 g drobno posikanych orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- 5 liści sałaty lodowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
- Pomarańczę obrać ze skórki oraz z błon i pokroić w kostkę.
- Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę.
- Seler obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, następnie lekko podgotować w osolonej wodzie (około 5-6 minut).
- Sok z cytryny wymieszać z cukrem i skropić nim pokrojone jabłka oraz seler.
- Liście sałaty opłukać pod bieżąca wodą, odsączyć na sicie, porwać na mniejsze fragmenty, po czym ułożyć w salaterce. Dodać pierś z kurczaka, pokrojone jabłka, seler oraz pomarańcze.
- Sos:
- Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Sałatkę polać sosem, posypać orzechami, po czym wstawić do lodówki.