Sałatka z pieczonym kurczakiem i cząstkami pomarańczy

Przepis na sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, sałatą lodową i kawałkami pomarańczy. Pomysł idealny dla tych wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu na śniadanie. Uzupełnieniem smaków w sałatce jest niezwykle prosty sos majonezowo – jogurtowy oraz posiekane na drobno orzechy włoskie. Ugotowane cienkie plastry selera korzeniowego nadają całości ciekawy efekt i bardzo oryginalny smak.

Sałatka z kurczakiem, sałatą lodową i pomarańczami w sosie majonezowo - jogurtowym

Sałatka z pieczonym kurczakiem i cząstkami pomarańczy

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 30 g drobno posikanych orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 5 liści sałaty lodowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
    Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
  2. Pomarańczę obrać ze skórki oraz z błon i pokroić w kostkę.
  3. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę.
  4. Seler obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, następnie lekko podgotować w osolonej wodzie (około 5-6 minut).
  5. Sok z cytryny wymieszać z cukrem i skropić nim pokrojone jabłka oraz seler.
  6. Liście sałaty opłukać pod bieżąca wodą, odsączyć na sicie, porwać na mniejsze fragmenty, po czym ułożyć w salaterce. Dodać pierś z kurczaka, pokrojone jabłka, seler oraz pomarańcze.
    Sos:
  1. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Sałatkę polać sosem, posypać orzechami, po czym wstawić do lodówki.

Sałatka z pieczonym kurczakiem i cząstkami pomarańczySałatka z pieczonym kurczakiem i cząstkami pomarańczy

Zobacz także: