Sałatka z prosciutto

Przepis na sałatkę z prosciutto z suszonymi pomidorami i rukolą. Talerz tej oryginalnej sałatki będzie dla wielu naszych gości niczym wspomnienie włoskiego śniadania. Dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego z dodatkiem ziół dopełnia harmonii smaków i zapachów tej sałatki. Ten przepis to ciekawy pomysł na przekąskę lub starter przed daniem głównym. Polecam!

Sałatka z prosciutto z suszonymi pomidorami i rukolą

Sałatka z prosciutto

Składniki na 2 porcje:

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej - prosciutto (ja użyłam carne equina frachetti)
  • 1/2 paczki rukoli
  • 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 świeży pomidor
  • 1 łyżka startego na drobno parmezanu (ja użyłam Grana Padano)
    Dressing:
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia przełożyć umytą rukolę.
  2. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  3. Szynkę prosciutto oraz mozzarellę porwać na kawałki.
  4. Oliwki pokroić każdą na 4 części. Następnie dodać kapary oraz pokrojonego na kilka części świeżego pomidora.
    Dressing:
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie i oregano. Całość dokładnie wymieszać i polać sałatkę.
  2. Sałatkę wstawić do lodówki naokoło 20 - 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z prosciuttoSałatka z prosciutto

Zobacz także: