Sałatka z prosciutto
Gotowanie ze stylem
Przepis na sałatkę z prosciutto z suszonymi pomidorami i rukolą. Talerz tej oryginalnej sałatki będzie dla wielu naszych gości niczym wspomnienie włoskiego śniadania. Dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego z dodatkiem ziół dopełnia harmonii smaków i zapachów tej sałatki. Ten przepis to ciekawy pomysł na przekąskę lub starter przed daniem głównym. Polecam!
Sałatka z prosciutto z suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki na 2 porcje:
- 6 plastrów szynki parmeńskiej - prosciutto (ja użyłam carne equina frachetti)
- 1/2 paczki rukoli
- 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 łyżka stołowa kaparów
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżka startego na drobno parmezanu (ja użyłam Grana Padano)
- Dressing:
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
- Do naczynia przełożyć umytą rukolę.
- Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Szynkę prosciutto oraz mozzarellę porwać na kawałki.
- Oliwki pokroić każdą na 4 części. Następnie dodać kapary oraz pokrojonego na kilka części świeżego pomidora.
- Dressing:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie i oregano. Całość dokładnie wymieszać i polać sałatkę.
- Sałatkę wstawić do lodówki naokoło 20 - 30 minut, aby smaki się przegryzły.