Sałatka ze szpinakiem i sezamem

Pyszna surówka ze szpinakiem, sezamem i ogórkiem kwaszonym. Przepis znalazłam kilka lat temu na stronie internetowej poświęconej diecie wegetariańskiej, po wielu różnych modyfikacjach surówka osiągnęła swój własny i niepowtarzalny smak. Polecam szczególnie jako dodatek do dań głównych, ryb lub mięs.

Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem kwaszonym, cebulą i prażonym sezamem

Sałatka ze szpinakiem i sezamem

Składniki na 4 porcje :

  • 250 g szpinaku typu baby lub zwykłe liście szpinaku
  • 2-3 ogórki kwaszone
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 łyżki stołowe sezamu
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak przełożyć do miski, zalać wrząca wodą, odstawić na 1 minutę, następnie odcedzić na sicie; kiedy przestygnie pokroić na drobno.
  2. Do garnka wlać oliwę, wrzucić sezam i prażyć, aż nabierze rumianego koloru, uważając by się nie przypalił.
  3. Ogórek kwaszony obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać na drobno, dodać do szpinaku, następnie dodać sezam. Całość doprawić pieprzem do smaku i wymieszać.

Sałatka ze szpinakiem i sezamem

Zobacz także: