Schab pieczony
Gotowanie ze stylem
Schab pieczony z suszonymi owocami to doskonały pomysł na różnego typu przyjęcia oraz spotkania okolicznościowe. Posiada doskonały smak i aromat. Schab można serwować z różnego typu surówkami, warzywami gotowanymi a także dodatkami skrobiowymi takimi jak kasza, ryż bądź ziemniaki. Godnym polecenia dodatkiem do potrawy jest także wino wytrawne czerwone.
Schab pieczony z suszonymi owocami
Składniki na 6 porcji:
- 50 dag schabu bez kości
- 1 pomarańcza
- ½ soku z cytryny
- ½ szklanki suszonych bakalii (śliwki, morele, figi)
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, oczyścić a następnie poprószyć solą i pieprzem.
- Suszone owoce sparzyć wrzącą wodą i po 5 minutach odsączyć.
- Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać w jednym naczyniu z czerwonym winem. Następnie tak przygotowaną marynatą zalać suszone owoce (śliwki, morele, figi) i odstawić na kilka godzin.
- Schab naciąć czubkiem noża ku środkowi przez całą jego długość, następnie zrobić w nim kieszeń – otwór (można dodatkowo wykonać w mięsie owalne ruchy nożem) a następnie wypełnić mięso odsączonymi z marynaty suszonymi owocami.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab równomiernie z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 120°C przez około 2 godziny.
- Pod koniec pieczenia polać mięso mieszanką soku z cytrusów i wina.